0

Uw bestellingen

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Tips voor een schone was

Alleen opfrissen of ook vuil verwijderen 

Van alle programma’s die er tegenwoordig op wasmachines zitten worden er vaak maar enkele gebruikt, en dan bijna ook nog altijd alleen op de lagere temperaturen. Voor betere was resultaten en hygiëne maar ook voor het behoud van uw textiel en de wasmachine, adviseren de experts om de juiste wasmiddelen en programma’s te gebruiken. Er zijn namelijk verschillen tussen soorten textiel en hoe die het beste gewassen moeten worden en ook tussen de daarvoor bestemde wasmiddelen. En daarbij komt nog hoe vuil is de was? Is het doel van het wassen alleen opfrissen of ook vuil verwijderen. 

 

Verschillende soorten was 

Lees voor het wassen altijd het was advies van de fabrikant op het was label.
Hierin staat onder meer of het kledingstuk gewassen kan worden en op welke temperatuur dit maximaal mag gebeuren.
In een normaal bedrijf of een huishoudelijke situatie is de was grofweg onder te verdelen in 3 categorieën namelijk fijne was, bonte was en de hoofdwas. Gebruik hiervoor altijd het passende wasmiddel, deze is namelijk echt afgestemd op dat type weefsels en de hiervoor gebruikelijke was temperaturen. 

 

Welke soorten was 

Onder fijne was verstaan we delicate witte of bonte weefsels en sport en outdoorkleding. Deze kunt u het beste wassen op een kort fijn- of outdoorwasprogramma met onze Wolo op 30 graden, Wolo heeft ook wasverzachtende eigenschappen.

Onder bonte was verstaan we een breed scala aan gekleurde weefsels, deze kunnen vaak prima gewassen worden op een bontwasprogramma op 40 graden met een bontwaspoeder zoals Bontfris Compact of met een vloeibaar totaalwasmiddel zoals de Wola Primo. Echt vuile bonte was moet op 60 graden worden gewassen, maar nooit heter.

De Hoofdwas kan bestaan uit witte was en andere lichte weefsels maar ook uit gekleurde katoenen textiel zoals handdoeken of beddengoed. Afhankelijk van de vervuiling en of het lichte of gekleurde hoofdwas is, moet dit type was worden gewassen op een lang hoofdwasprogramma op 40, 60, 70 of 90 graden. Het meest geconcentreerde en beste waspoeder hiervoor is onze X 2000. Vanaf 60 graden wordt het zuurstofbleekmiddel hierin al actief. Een hoofdwasprogramma duurt langer voor een hygiënisch en schone was, maar spoelt ook langer en vaker om vuil goed weg te spoelen en om het textiel goed te neutraliseren.

Een snelwasprogramma dat op sommige wasmachines zit kan soms eens een keer handig zijn maar geeft mindere resultaten qua wassen en spoelen, en is ook beslist niet zuinig in energiegebruik omdat in een zeer korte tijd alle fases van het was- en spoelproces doorlopen moeten worden. 

 

Voorbehandelen en vlekverwijdering 

Voor het verwijderen van bloedvlekken en zetmeelresten is het van belang om eerst koud voor te spoelen. Voor alle soorten zwaardere en vettige voedselvervuiling en overalls, eiwitvlekken en ook aangekoekt vuil is het advies om het wasproces te verlengen en extra enzymatische werking te benutten door voor te wassen met Wolatex. Dit voorwasmiddel kan ook als inweekmiddel worden toegepast. Vettige vlekken en kragen kunnen het best voor het wassen worden ingesmeerd met Waspa, Wolo, Manuel of Stainblaster multipurpose. Voor fruit en kleurstofvlekken kan er nog wat extra Blan waskrachtversterker aan de  hoofdwas worden toegevoegd. 

 

En onderhoud uw wasmachine goed 

Natuurlijk wilt u voorkomen dat uw wasmachine een broeinest wordt voor bacteriën, gisten en schimmels, daarom is het noodzakelijk om uw machine goed schoon en droog te houden. Om te beginnen is het zeer belangrijk om na het wassen het deurtje open te laten staan om de wasmachine te laten uitwasemen en de deurrubber schoon en droog te maken. Omdat er veel vaker gewassen wordt op lage temperaturen met vloeibare wasmiddelen kan er door het achterblijven van vet en vuil een biofilm ontstaan met allerlei soorten micro-organismen met slechte hygiëne en vieze geurtjes als gevolg. Draai daarom minimaal 1 keer per maand een witte hoofdwas op minimaal 70 graden met een goed hoofdwaspoeder zoals de Wola X 2000.  En voorkom verkalking in uw machine, kalkafzetting veroorzaakt vervuiling, minder goede resultaten en een hoger energieverbruik. In alle Wola waspoeders zitten goede complexbinders die afzetting van kalk voorkomen, ook hiervoor is het van belang dat u wel voldoende doseert. Bij hard water of periodiek kan u hiertegen ook wat Wolex wateronthardingsmiddel bij doseren.

 

 

 




Meer nieuws




Vraag een schoonmaakmachine demo aan

© Wola BV, 2024. Ontwikkeld door Custom Website